Skip to main content

A rossz szájhigiénia hozzájárulhat az agy egészségének romlásához

A fogak és az íny ápolása a szájüregi egészségen túlmutató előnyökkel is járhat, például az agy egészségének javításával - derül ki egy előzetes kutatásból, amelyet az Amerikai Stroke Társaság 2023-as nemzetközi stroke-konferenciáján mutatnak be. A 2023. február 8-10. között Dallasban személyesen és virtuálisan megrendezésre kerülő találkozó a stroke és az agy egészségének tudománya iránt elkötelezett kutatók és klinikusok világelső találkozója.

Tanulmányok kimutatták, hogy a fogínybetegségek, a foghiány és a rossz szájhigiénia egyéb jelei, valamint a rossz fogmosási szokások és a lepedék eltávolításának hiánya növelik a stroke kockázatát. Az Amerikai Stroke Társaság szerint a stroke az 5. számú halálozási ok és a rokkantság egyik vezető oka az Egyesült Államokban. Korábbi kutatások azt is megállapították, hogy a fogínybetegségek és más szájüregi problémák összefüggnek a szívbetegségek kockázati tényezőivel és más állapotokkal, például a magas vérnyomással.

Ahogyan az egészséges életmóddal kapcsolatos döntések befolyásolják a szívbetegségek és a stroke kockázatát, úgy az agy egészségét is befolyásolják, ami magában foglalja az emlékezőképességet, a tiszta gondolkodást és az életben való működőképességet.

Forrás: Poor oral health may contribute to declines in brain health (medicalxpress.com)

  • Találatok: 768

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30