Skip to main content

Fogmosás és a tüdőgyulladás

A kutatók bemutattak egy költséghatékony stratégiát, amely a napi fogmosással csökkentheti a kórházi betegek tüdőgyulladásának gyakoriságát. A Brigham and Women's Hospital és a Harvard Pilgrim Egészségügyi Intézet szakértői által vezetett új tanulmány a rutinszerű fogmosás hatását vizsgálta a kórházi tüdőgyulladásra és annak eredményeire. A kutatók 15 randomizált klinikai vizsgálatot elemeztek, amelyekben több mint 2700 beteg vett részt, és összefüggést találtak a napi fogmosás és a kórházi tüdőgyulladás alacsonyabb aránya között, különösen a lélegeztetőgépen lévő személyek esetében. A tanulmányt a JAMA Internal Medicine című szaklapban tették közzé, és jelentős kapcsolatot mutatott a rendszeres fogmosás és a kórházi betegek alacsonyabb halálozási aránya között.

Bővebben angolul itt.

Fogmosás és a tüdőgyulladás

A kutatók bemutattak egy költséghatékony stratégiát, amely a napi fogmosással csökkentheti a kórházi betegek tüdőgyulladásának gyakoriságát. A Brigham and Women's Hospital és a Harvard Pilgrim Egészségügyi Intézet szakértői által vezetett új tanulmány a rutinszerű fogmosás hatását vizsgálta a kórházi tüdőgyulladásra és annak eredményeire. A kutatók 15 randomizált klinikai vizsgálatot elemeztek, amelyekben több mint 2700 beteg vett részt, és összefüggést találtak a napi fogmosás és a kórházi tüdőgyulladás alacsonyabb aránya között, különösen a lélegeztetőgépen lévő személyek esetében. A tanulmányt a JAMA Internal Medicine című szaklapban tették közzé, és jelentős kapcsolatot mutatott a rendszeres fogmosás és a kórházi betegek alacsonyabb halálozási aránya között.

Bővebben angolul itt.

Ünnepek és a fogak egészsége

Halloween-től az újévig az ünnepi partik és családi események tele vannak ajándékokkal és finomságokkal. A gyerekek csokit vagy csalunk, pitéket sütnek és süteményeket díszítenek. Az évnek ez az az időszaka, amely mindenkit összehoz.

De a sok cukros finomság miatt a fogszuvasodás megnövekedett lehetősége aggodalomra adhat okot. A szuvas fogak a fogszuvasodás által okozott kis lyukak a fogakon. A megfelelő foghigiénia nélküli cukorfogyasztás lepedékképződéshez vezethet a fogakon, ami feloldhatja a fogzománcot, és végül szuvasodást okozhat.

Bár az édes finomságok élvezhetők, az őszi és téli hónapok felé haladva fontos, hogy folyamatosan ügyeljen a szájüregi egészségére.

Mosson rendesen fogat. Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt naponta kétszer, két teljes percig kell fogat mosni.

Igyon sok vizet. A hidratáltság megőrzése az általános egészség szempontjából is előnyös, de a vízivás az egyik legegyszerűbb módja a szuvasodás megelőzésének is. A víz kimossa az ételmaradékot, amelyek szuvasodáshoz vezető baktériumokhoz vezethetnek.

Rendszeresen látogasson el a fogorvoshoz. Felnőtteknek és gyermekeknek hat-tizenkét havonta kell felkeresniük a fogorvost rutinellenőrzésre.

Bár ezek a tippek segíthetnek megelőzni a fogszuvasodást, még a legszorgalmasabb fogmosók is kaphatnak szuvas fogakat. Van néhány árulkodó jel, amely arra utal, hogy fogorvosi látogatásra van szükség. Forduljon fogorvoshoz vagy egészségügyi szolgáltatóhoz, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

 • Fogfájás vagy fájdalom;
 • hő- vagy hidegérzékenység;
 • Fogak elszíneződése;
 • duzzadt íny

Az ünnepi édességek és italok olyan dolgok, amelyeknek örülni kell, és amelyeket nehéz lehet teljesen elkerülni. Ahelyett, hogy azon aggódna, mit nem szabad enni, inkább a mértékletes fogyasztásra összpontosítson. A bőséges vízfogyasztás, valamint a fogmosás és a fogselyem használata a legjobb módja annak, hogy gondoskodjon a száj egészségéről.

A kerámia fogászati implantátumok előnyei

A kerámia fogászati implantátumoknak számos előnye van.

Biokompatibilitás: A kerámia nagyon jól kompatibilis a testtel, ami minimálisra csökkenti az allergiás reakciók kockázatát.

Esztétika: A kerámiaimplantátumok fehér színűek és természetesebbnek tűnnek, mint a fémből készült alternatívák, ami különösen az elülső fogak területén esztétikus.

Élettartam: A kerámia nagyon stabil anyag, amely megfelelő ápolás mellett hosszú ideig tart.

alacsony lepedéktapadás: Az anyag kevésbé hajlamos a lepedéktapadásra, ami csökkenti az ínygyulladás és más betegségek kockázatát.

Nincs fémkopás: A kerámiaimplantátumok esetében nincs a fémkopás kockázata, ami a titánimplantátumok esetében előfordulhat.

Szerkezeti integritás: A kerámiaimplantátumok gyakran egy darabból állnak, ami egyszerűsíti az implantátum felépítését, és csökkenti a törésveszélyes alkatrészek számát.

Hőállóság: A kerámia alacsony hővezető képességgel rendelkezik, ami javítja a kényelmet, különösen forró vagy hideg ételek és italok esetén.

Röntgenfelvételek: A kerámiaimplantátumok kevésbé láthatók a röntgenfelvételeken, ami megkönnyíti a szomszédos fogak problémáinak diagnosztizálását.

Elektronikus cigaretta rendkívül káros a szájüreg egészségére

Az EFP (Európai Parodontológiai Szövetség) figyelmeztet, hogy az elektronikus cigaretta használata ugyanolyan káros lehet a fogínyre és a szájüreg egészségére, mint a hagyományos dohányzás. A gőzben lévő nikotin és más vegyi anyagok károsítják a fogakat tartó szöveteket, és növelik a szájüregi betegségek és rák kockázatát. A dohányzás mellett az elektronikus ciagaretta is összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a krónikus légzőszervi betegségekkel, a gyulladásos bélbetegséggel és más betegségekkel. Az EFP arra kéri a fogorvos szakembereket, hogy ne javasolják az elektronikus cigarettákat dohányzásról való leszokás eszközeként, hanem adjanak tanácsot a dohányzás és az elektronikus cigaretták mindegyikének abbahagyására, és tájékoztassák a pácienseket az elektronikus cigarettázás valószínű káros hatásairól.

Szignifikáns összefüggés a szájhigiénia és a rákos megbetegedések túlélési esélye között

A fej- és nyaki rákos megbetegedéssel diagnosztizált személyek körében szoros kapcsolat van a szájüregi egészség és a túlélés között. Ez derül ki egy új nemzetközi tanulmányból, amelyet a Journal of the National Cancer Institute közölt. A kutatócsoport nyolc ország mintegy 2500 betegének adatait vizsgálta meg, hogy korszerű statisztikai elemzéseket végezzen. A fej- és nyakrákos betegeket arra kérték, hogy önbevallásukban adjanak tájékoztatást szájhigiéniájukról és szájhigiéniájukról. Ez magában foglalta az ínyvérzést, a fogmosás gyakoriságát és a szájvíz használatát, valamint a rákdiagnózist megelőző 10 éves időszakban a természetes fogaik számát és a fogorvosi látogatások gyakoriságát. Túlélési különbségek kapcsán az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik gyakran jártak fogorvosi ellenőrzéseken, azaz, több mint öt vizit volt egy évtizedben, magasabb volt az általános túlélési esélyük öt (74%) és tíz (60%) év múlva, szemben azokkal, akik nem jártak fogorvoshoz. (Öt év múlva 54%, tíz év múlva 32% volt a túlélési ráta). Ez az összefüggés a legjelentősebb a száj- és garatrákos betegek körében volt.

Ne felejtsen el rendszeresen szűrővizsgálatokra járni a fogorvosához! (Szűrővizsgálatok a fogászatunkban elérhetőek itt.)

(Az eredeti tanulmány angolul: Tasoulas, J., et al. (2023). "Poor oral health influences head and neck cancer patient survival: an International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium pooled analysis." JNCI: Journal of the National Cancer Institute.)

 

Titániumot nem csak az új Iphone 15-ben használnak

A titán több okból is a fogászati implantátumok választott anyaga:

Biokompatibilitás

A titán nagymértékben biokompatibilis, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem löki ki, és nagyon alacsony az allergiás reakciók kockázata. Ez kulcsfontosságú minden olyan anyag esetében, amelyet a szervezetbe kell beültetni.

Osstzeointegráció

A titán egyedülálló módon képes az oszteointegrációra, ami azt jelenti, hogy közvetlenül az állkapocscsontba olvad. Ez azt jelenti, hogy idővel az implantátum és a csont egyetlen, szilárd struktúrává válik, amely stabil alapot biztosít a korona, a híd vagy a fogsor számára.

Mechanikai tulajdonságok

A titán hihetetlenül erős és tartós, ugyanakkor bizonyos fokú rugalmassággal is rendelkezik. Ez az egyensúly lehetővé teszi, hogy ellenálljon az olyan tevékenységek, mint a rágás és a beszéd során kifejtett intenzív nyomásnak és erőknek, anélkül, hogy olyan merev lenne, hogy károsítaná a környező csontstruktúrákat.

Korrózióállóság

A titán rendkívül ellenálló a korrózióval szemben, beleértve a testnedvekkel és a száj savas környezetével szembeni ellenállást is. Ez a tartósság kritikus fontosságú a fogászati implantátum hosszú távú sikere szempontjából.

Könnyű súly

Erőssége ellenére a titán viszonylag könnyű, ami a kényelem és a műtét során történő könnyű behelyezés szempontjából előnyös.

Sokoldalúság

A titán implantátumok különböző formákban és méretekben készülhetnek, lehetővé téve a személyre szabott kezelési tervek elkészítését. Olyan anyagokkal is bevonhatók, amelyek elősegítik a gyorsabb oszteointegrációt vagy csökkentik a fertőzés kockázatát.

Bizonyított eredmények

A titán fogászati implantátumokat széles körűen kutatták, és hosszú ideje sikeresen alkalmazzák őket. Biztonságosságukat és hatékonyságukat a tudományos szakirodalom jól dokumentálta.

Biológiai inertitás

A titán nem lép reakcióba a gyógyszerekkel, és nem befolyásolják a hőhatások, így ideális anyag az emberi szervezetben való felhasználásra.

Ezen egyedülálló tulajdonságai miatt a titán több évtizede a fogászati implantátumok kedvelt anyaga. A szilárdság, a biokompatibilitás és a tartósság kombinációja teszi ideálissá erre az alkalmazásra.

Fáj a gyermek foga

Szinte minden szülővel előfordul, hogy a gyermekének fáj a foga. Felnőttként is tudjuk, hogy a fogfájás igen kellemetlen és komoly probléma esetén nem is múlik el. Fogfájás esetén mindenképpen célszerű mielőbb felkeresni egy gyermekekre szakosodott fogorvost, akinek van tapasztalata a gyermekek kezelésében és nyugodt légkört tud teremteni.

A szülőknek továbbá kiemelt felelőssége van a gyermekek szájápolási szokásainak kialakításában és így a fogak mind jobb védelmében. (Lásd pl. https://www.dental.hu/a-szulok-jelentosen-befolyasoljak-a-gyermekek-szajuregi-szokasainak-kialakulasat)

Ha már bekövetkezett a fogfájás, akkor időlegesen a fogorvosi időpontig át kellhet hidalni az időszakot. Az Amerikai Fogászati Egyesület Tudományos és Kutatóintézete új klinikai ajánlásai (Lásd itt.) alapján a paracetamol vagy a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek - például az ibuprofen - használhatók a fogászati fájdalom kezelésére, ha azonnali ellátás nem áll rendelkezésre. Utóbbit nagyon fontos hangsúlyozni, hiszen ha el tudjuk vinni fogorvoshoz, akkor minden alkalommal inkább azt válasszuk!

Paul Moore az iránymutatás vezető szerzője és a Pittsburghi Egyetem Fogorvosi Karának emeritus professzora kifejtette: "a széles körben elérhető, visszaélési potenciállal nem rendelkező gyógyszerek, mint például a paracetamol vagy az ibuprofen, biztonságosan és hatékonyan segítik gyermekeiket abban, hogy enyhülést találjanak a rövid távú fogfájdalomban." (Lásd itt.)

Amit a csontfelépítésről tudni érdemes

A csontaugmentáció csontfelépítés, egy fogászati eljárás, amit gyakran szükséges elvégezni mielőtt egy fogimplantátumot helyeznek be. Ha nincs elegendő csonttömeg az állkapocsban, hogy biztonságosan rögzítsék az implantátumot, ez az eljárás válik szükségessé. A csontaugmentáció során vagy az Ön saját csontját, vagy szintetikus csontanyagot helyeznek el abban a területen, ahol később az implantátum kerül majd beillesztésre.

Megértjük, hogy a fogászati beavatkozás gondolata ijesztő lehet, de fontos tudni, hogy a modern érzéstelenítési technikák lehetővé teszik, hogy a folyamat minél fájdalommentesebb legyen. Az eljárást általában helyi érzéstelenítésben végzik, és egyes esetekben kis ábítást kínálnak.

A műtét után a csontnak néhány hónapig szüksége van a gyógyulásra és az integrálódásra a meglévő csonttal. Csak ezután lehet beilleszteni a fogimplantátumot.

Ez az eljárás nagyon magas sikeraránnyal rendelkezik, és lehetővé teszi sok ember számára, hogy élvezze a fogimplantátumok előnyeit, még akkor is, ha eredetileg nem rendelkeztek a szükséges csontszerkezettel.

Ha további kérdései vagy aggodalmai vannak, a legjobb, ha ezeket megbeszéli fogorvosával. Ő tudja a legjobban értékelni, hogy melyik a legjobb opció az Ön egyedi helyzetében.

A fogászati implantálás előnyei

A fogászati implantálás számos előnnyel jár, különösen hosszútávon. 10 ok, hogy miért éri meg implantálni:

 1. Állandó megoldás: A fogpótlókkal ellentétben, melyeket napi szinten kell eltávolítani és tisztítani, az implantátumok állandó megoldást kínálnak a hiányzó fogak pótlására.

 2. Természetes megjelenés és érzet: Az implantátumok úgy vannak kialakítva, hogy kinézetükben és működésükben is hasonlítsanak a természetes fogakhoz.

 3. Csontvesztés megelőzése: Ha elveszítünk egy fogat, az abban a helyben levő állcsont hajlamos az elvékonyodásra. Az implantátumok ezt megelőzik.

 4. Nincs fogszuvasodás: Az implantátumokon nem alakul ki fogszuvasodás, de továbbra is fontos a környező íny egészségének megőrzése.

 5. Magas sikerességi arány: A fogimplantációs beavatkozásoknak magas a sikerességi aránya.

 6. Környező fogak védelme: Az implantátumok nem igénylik a szomszédos fogak csiszolását, ellentétben egyes hidakkal.

 7. Javult szájhigiénia: Az implantátumok könnyen tisztíthatók, akárcsak a természetes fogak.

 8. Megőrzi az arc szerkezetét: Megakadályozza az állcsont visszahúzódását, ami az arc beesését eredményezheti.

 9. Kényelem: Az implantátumok a kezdeti gyógyulás után kényelmesen illeszkednek a szájba, eltávolítva a kivehető fogpótlók okozta kellemetlenségeket.

 10. Hosszú távú megoldás: Megfelelő gondozás mellett az implantátumok évtizedekig, vagy akár egy életen át is tartó megoldást kínálhatnak.

Az esti fogmosás életet menthet

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálok világszerte, és bizonyítottan van kapcsolat a szív- és érrendszeri betegségek és a parodontális betegségek között. Az Oszaka Egyetemi Kórház kutatócsoportja nemrégiben végzett tanulmányában azt vizsgálta, hogy a fogmosás időzítése befolyásolja-e a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Kiderült, hogy az éjszakai fogmosás fontossága túlmutat a fogmegtartás előnyein.

A vizsgálathoz a kutatók 1583 olyan 20 éves vagy idősebb beteget vontak be, akiket műtét, egyéb orvosi kezelés vagy vizsgálat miatt kórházba szállítottak. Azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik reggel és este is fogat mostak, illetve azoknál, akik csak éjszaka mostak fogat, a szív- és érrendszeri események túlélési becslései szignifikánsan magasabbak voltak azokhoz képest, akik egyáltalán nem mostak fogat. Emellett a nem mosó dohányosoknál rosszabb volt a kardiovaszkuláris események prognózisa, mint azoknál, akik csak reggel, csak éjszaka vagy mindkét alkalommal fogat mostak, és a nemdohányzóknál, akik nem mostak fogat, vagy akik csak reggel mostak, szintén rosszabb prognózist mutattak a kórházi felvételkor.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az éjszakai fogmosás fontos a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése szempontjából. Felvetették, hogy a csökkent nyáláramlás miatt alvás közben megnövekedett intraorális baktériumterhelés parodontális betegséget vagy fogszuvasodást okozhat, ami rontja a rágást, és a szájüregi baktériumok a belekbe és a vérbe jutnak, ami negatívan befolyásolja az általános egészséget, és szív- és érrendszeri eseményekhez vezethet. A szerzők azonban javasolták egy hosszabb megfigyelési időszakot tartalmazó multicentrikus vizsgálat elvégzését a vizsgálati eredmények általánosítása és a fogmosás időzítése és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között megfigyelt kapcsolat mögött meghúzódó mechanizmus feltárása érdekében.

Bár a tanulmány eredményei kórházi betegekre korlátozódnak, és nem általánosíthatók egészséges populációra, rávilágítanak a megfelelő fogmosási szokások jelentőségére a jó száj- és szisztémás egészség megőrzése szempontjából. A tanulmány hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében a lakosság körében növelni kell a megfelelő fogmosási időzítéssel kapcsolatos tudatosságot.

Ügyeljen rá, hogy minden évben elmenjen fogászati szűrővizsgálatokra a fogorvosához!

Forrás.

Eredeti tanulmány.

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30