Skip to main content

A szájban lévő baktériumok okozhatják a Crohn-betegséget

Bélrendszer

A Crohn-betegség világszerte négymillió embert érint. Az állapot olyan tüneteket okoz, mint a krónikus fáradtság, hasmenés, hasi fájdalom, fogyás és alultápláltság. A tünetek kialakulása után a Crohn-kór egy életre szóló állapot, és bár vannak módszerek a tünetek kezelésére a fellángolások idején, jelenleg nincs rá gyógymód.

A Crohn-betegség pontos okai ismeretlenek, és valószínűleg számos összetett és egymást átfedő tényezőre vezethetők vissza - például a genetika, a környezeti hatások (például a dohányzás) és a bélben túlműködő immunrendszer. A kutatások azt is kimutatták, hogy a bél mikrobiomja döntő szerepet játszik a betegségben.

A bélmikrobiom baktériumok, vírusok és gombák trillióinak gyűjteménye. Ezek a mikrobák születésünktől fogva jelen vannak, és döntő szerepet játszanak abban, hogy a bélsejtek és a beleink úgy működjenek, ahogyan kell. A bélrendszerünkben lévő baktériumok segítenek immunsejtjeinknek is abban, hogy úgy működjenek, ahogyan kellene, végső soron biztosítva ezzel a hatékonyságot.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a Crohn-betegségben szenvedő embereknek kevésbé változatos a bélbaktériumok közössége. Náluk magasabb a bélgyulladást kiváltó bizonyos baktériumtípusok szintje is.

De nem csak a bélbaktériumok mutatják a Crohn-betegeknél a működési zavar jeleit. Meglehetősen váratlanul a kutatások azt is kimutatták, hogy a szájban lévő baktériumok is fontosak lehetnek ebben a gyulladásos állapotban.

A kutatók több okból is úgy gondolják, hogy a szájüregi mikrobiom szerepet játszhat a Crohn-betegségben.

Először is, a tanulmányok azt mutatják, hogy a Crohn-betegségben szenvedők szájában más baktériumok vannak, mint azokéban, akiknek nincs ilyen betegségük. Ez arra utalhat, hogy a szájban jelen lévő bizonyos baktériumfajok szerepet játszhatnak a Crohn-betegségben.

Másodszor, a Crohn-betegségben szenvedők bélrendszerében az egészséges emberekhez képest általában nagyobb mennyiségben megtalálható néhány baktériumfaj a szájban is jelen van. Ez talán nem meglepő, mivel a baktériumok bejutási útvonala az alsó bélszakaszba általában a szájon keresztül történik. Valójában nem ritka, hogy a Crohn-betegeknél a bélben általánosan megfigyelhető fekélyek mellett a szájban is fekélyek alakulnak ki.

Az embereken végzett kutatások arra is utalnak, hogy különösen egy szájüregi baktérium, a Veillonella parvula bőven megtalálható a Crohn-betegek bélrendszerében. Ez a baktérium olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a parodontitis és még az agyhártyagyulladás is. Jellemzően a szájüregi mikrobiomban található, de egy figyelemre méltó tanulmány kimutatta, hogy kifejlesztette a módját, hogy az alsó bélrendszerben éljen.

Forrás (en).

Sopron, fogászat, crohn

Cím

Várkerülett 75. (Pannonia Hotel)

H-9400 Sopron

Telefon

Nyitvatartási idő

Hétfő – Péntek

09:00 – 16:30